Copyright © Travelog Mujahid Rindu...
Design by Dzignine
Monday, April 5, 2010

The Story of the First King’s Four Gods; Episode 1


Seorang pemimpin dunia di turunkan daripada kayangan iaitu Raja Hwangwoong. Dia datang dan menjadi Raja yang menggabung kan 4 negara menjadi satu dan hidup dengan aman serta harmoni. Jauh daripada suatu sudut kelihatan satu dunia yang yang di perintah oleh Puak Api, dan yang menjadi lambang keagungan mereka adalah sebagai pemegang kepada Pheonix (The Guidance of Pheonix). Sebagai pelindung kepada Pheonix, mereka sepatutnya melindungi dan mengikut pemerintahan Raja Hwangwoong, namun dek kerana tidak dapat menerima tanah dan kawasan mereka semakin sedikit dan kewibawaan mereka seakan terhakis kerana glamour nya pemerintahan aman Raja Hwangwoong.

Maka peperangan yang memang sudah di takdirkan tetap berlaku antara Negara Joo Shin dan Puak Api yang memberontak. Pemegang puak api adalah seorang perempuan di mana mempunyai kelebihan bermain dengan api, namun seandainya kuasa api di badannya tidak dapat di kawal maka binatang yang digelar Black Pheonix akan muncul, maka itu tandanya kemusnahan dunia!

Raja Hwangwoong memang terkenal dengan perwatakan yang cukup sempurna bagi seorang pemimpin yang sejati,. Sikapnya yang baik membuatkan semua boleh jatuh hati kepadanya termasuklah Raja Puak Api ini. Perasaan ini muncul apabila dia di rawat oleh Raja Hwangwoong sendiri ketika dia mendapat kekalahan setelah bertarung dengan tentera Joo Shin.

Perasaan benci menjadi sayang. Dia bertekad untuk setia di belakang Raja Hwangwoong dan berikrar untuk tidak mencampuri rakyat Joo Shin lagi dan tidak mencederakan mereka seperti sebelum ini. Namun ianya tidak kekal lama. Raja Hwangwoong tahu akan hakikat itu kerana Puak Api akan kembali juga kerana perasaan tidak puas hati mereka dengan pemerintahan Hwangwoong dan mendakwa hak-hak mereka telah di cabuli. Akhirnya berlaku lagi peperangan.

Raja Hwangwoong muncul menyelamatkan keadaan dan sekali lagi berhadapan dengan Ketua Puak Api. Raja Hwangwoong sudah bertekad ingin merampas kuasa yang ada padanya pada malam tu. pertarungan yang hebat berlaku, namun  Raja Hwangwoong berjaya merampaskan kuasa apinya dan memerengkapkan di bawah satu mutiara. Maka ia di gelar sebagai simbol Pheonix. Dalam masa yang sama Raja telah jatuh hati kepada seorang perepuan daripada rakyatnya yang merupakan gadis yang sangat berani dan tangkas dalam peperangan. Simbol tersebut di berikan kepada gadis itu.

Oleh kerana kekalahan itu, Ketua Puak Api bertekad untuk bersama dengan Raja Hwangwoong kerana tertarik dengan belas kasihan yang di tunjukkan kepadanya. Dia sanggup membunuh puaknya sendiri demi mengejar jejaka pilihan hatinya.

Sangat perit. Pedih bercampur sakit hati apabila melihat Raja Hwangwoong sudah pun memiliki seorang perempuan. Dia kembali kepada puaknya dan men'declare' satu lagi peperangan, namun objektifnya kali ini adalah untuk merampas anak yang baru di lahirkan oleh perempuan hasil perhubungan dengan Raja Hwangwoong. Baby tersebut harus di lindungi kerana dia adalah bakal pemerintah di masa akan datang. Namun ketua puak api tetaop dapat merampas baby tersebut dan mengugut untuk raja Hwangwoong datang berjumpa dengannya di sebuah gunung.

Di gunung itulah semuanya bermula. Peperangan yang dahsyat berlaku. Ketiga-tiga ekor binatang lagenda di bangkitkan. Kita kembali kepada babak di gunung.

Kelihatan perempuan puak api sedang mendukung baby. Ibunya yang baru sahaja melahirkan anak tersebut berhempas pulas mengejar dan sanggup untuk mendaki gunung tersebut bagi menyelamatkan anaknya.Anda mampu membayangkan bagaimana perasaan seorang ibu yang sangat sayangkan anak yang baru sahaja dilahirkannya. Ketua puak api cuba mengugut untuk membuang bayi tersebut, dan memang bayi tersebut betul-betul terjatuh. Perasaan sedih, sakit hati yang dalam berjaya membangkitkan Black Pheonix. Ingat lagi yang Raja Hwangwoong pernah menghadiahkan mutiara Black Pheonix kepada nya selpas menyedut daripada Ketua Puak Api? Yeer, mutiara itulah yang berada di lehernya menyahut perasaan amarah tahap tertinggi dek kerana perbuatan Ketua Puak Api yang sanggup membuang bayi miliknya.

Namun bayi tersebut berjaya di selamatkan oleh Raja Hwangwoong yang akhirnya muncul sambil mendukung bayinya. Black Pheonix membakar semua kampung yang ada, Raja Hwangwoong terus memanggil ketiga-tiga ekor binatang pelindungnya iaitu White Tiger, Snake Turtle dan Blue Dragon untuk menangani Black Pheonix. Namun ia nya gagal. Satu-satu nya jalan yang harus Raja Hwangwoong ambil adalah dengan memanahkan sendiri Isterinya yang sudah di kuasai oleh Black Pheonix.

Memang takdir kematian isteri yang disayangi di tangan panah kayangan miliknya. Matinya pelindung Black Pheonix maka Black Pheonix menjadi lumpuh. Manakala si ketua puak api turut membunuh diri dengan terjun ke dalam gaung setelah menyedari hidupnya tidak berguna lagi dan berikrar akan memastikan Raja hwangwoong adalah miliknya di hayat akan datang.

setelah kegagalannya memerintah bumi maka Raja Hwangwoong kembali ke Kayangan dan meletakkan simbol keempat binatang pelindung lagenda di tempat-tempat yang berbeza dan di jaga oleh puak-puak yang berbeza. Mengikut ramalan, seorang Raja akan muncul selepas bintang Joo Shin akan bersinar. Dan Raja tersebut akan membawa misi Kayangan di dunia.

Ribuan tahun berlalu...

Para cendekiawan mereka membawa cerita akan muncul bintang Joo Shin. Dan lahirlah seorang putera di bawah sinaran tersebut yang akan membawa keamanan di dunia. Bukti akan kelahirannya adalah dengan keempat simbol binatang lagenda akan turut bersinar ibarat 'bangun' dari tidur mereka yang panjang.

Di suatu kota yang di perintah oleh seorang raja, kelihatan dua orang wanita yang sarat mengandung dan sedang bertarung nyawa melahirkan anak. Satu sahaja impian mereka agar anak mereka lahir di bawah sinaran bintang Joo Shin. Seorang melahirkan anak di kawasan pergunungan dan seorang lagi di lahirkan di dalam istana. Walau pun dua-duanya adalah adik-beradik lantaran ketidak puasan hati si adiknya yang  melahirkan anak di istana maka si kakak sanggup lari ke gunung bagi menyelamatkan anak nya. Ini adalah kerana cuma seorang yang akan menjadi Raja JOO SHIN , bukan DUA!

Sinaran tepat di ubun-ubunnya.

"EEEEEEEEEEEEEEEEKKKKKKK" Tangisan bayi menjelma di seluruh pergunungan.

Tidak lama kemudian, di satu sudut di dalam istana pula bergema,

"EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEKKKKKK," maka seorang lagi berjaya di lahirkan di bawah bintang Joo Shin.

Si ibu yang di istana terus merasakan anaknya adalah anak terpilih dan berjanji akan membantunya agar dapat menjadi Raja Joo Shin.

Manakala di pergunungan si suami dengan wajah yang gembira namun jelas kerisauan tetap ada kerana memang anak nya adalah anak pilihan, dan kini misinya adalah untuk terus hidup demi menjaga anaknya sehinggalah beliau di tabalkan menjadi raja.

**************10 tahun kemudian**************

"Di khabarkan raja sedang gering sekarang ini, menteri-menteri kabinet pula sedang berteka-teki siapakah yang akan menggantikan raja," sembang seorang rakyat.

"Yelah, dah lah raja tidak ada anak..." Balas seorang rakyat jelata.

"Beta ada pengumuman yang ingin di buat.. uhuk! Uhuk! Uhuk!," berketar-ketar suara Raja sambil di selang selikan dengan batuk. Semua memanda menteri mendengar dengan khusyuk.

"Beta sudah ada penggantinya...uhuk! uhuk! Uhuk!"

"Siapakah tuanku?" dengan tergesa-gesa Menteri Yon yang merupakan bapa kepada bayi yang di lahirkan di istana 10 tahun yang lalu.

"Beta akan menyerahkan takhta kepada kekanda beta," jawab Raja sambil menunjukkan kepada bapa kepada e' futere Joo Shin King.

"Tuanku tidak boleh buat begini! Dia bukan keturunan kita! Takde darah diraja pun pada dia! Lagi pun bukankah anak adinda yang lahir di bawah bintang Joo Shin?" balas adiknya yang datang secara tiba-tiba iaitu ibu kepada anak yang lahir di istana yang di beri nama sebagai Yon Ha Guo.

Tanpa mempedulikan apa kata adik perempuan bongsunya, Raja memanggil anak saudaranya iaitu Dam Deuk (baru berumur dalam lingkungan 11 tahun) yang turut lahir di bawah sinaran bintang Joo Shin lalu berbisik kepadanya di dalam keadaan yang agak tenat,

"Beta tahu kamu adalah Raja terpilih suatu hari nanti kerana kamu ada darah kayangan yang mengalir dalam diri kamu. Beta mahu kamu menjadi Raja suatu hari nanti. Beta dan ayah kamu akan terus melindungi kamu sehinggalah kamu menjadi Raja Joo Shin, aduh..." Sambil memejamkan mata menahan kesakitan...

"Tolong jadi Raja Joo Shin, janji pada Beta wahai Dam Deuk!" seraya mengakhiri kata-katanya Raja terus meninggal dunia, mati di bahu si kanak-kanak yang masih keliru itu.

"Setelah kematian Raja kita, dan amanat yang telah di sampaikan tadi jelas bahawa adik nya yang kedua bakal menggantikan Mantan Raja" Terang ketua Kuil yang merupakan majlis tertinggi dan jua merupakan wakil atau perantara di antara dunia nyata dan kayangan. beliau juga tahu bahawa pilihan raja adalah tepat kerana cukup yakin bahawa Dam Deuk adalah kanak-kanak terpilih.

Selesai majlis pertukaran takhta, Raja baru memanggil anaknya untuk berbicara di kamar peribadinya.

" Anak ku, satu pesan ayahanda padamu agar kamu patuhinya demi keselamatan mu kerana janji ayahanda adalah untuk menjaga kamu. Ayahanda menjadi raja adalah kerana satu sebab iaitu ingin menjaga kamu. Ketahuilah anakku, kamu adalah Raj Joo Shin yang akan menyatukan 4 negara dan menjadi satu iaitu Joo Shin, kamu lah yang terpilih..." terang Raja baru dengan panjang lebar.

"Anakku, ayahanda akan pastikan kamu selamat. Ayahanda janji, namun satu perkara sahaja anak mesti lakukan..." Sambung Raja.

"Apakah dia ayahanda?"

"kamu harus hidup seperti kamu tidak wujud di istana ini."

Berkerut dahi si anak. 'Bagaimana?' itulah persoalannya yang bermain di mindanya.

"Kamu harus melindungi kebijaksaan dan belas kasihan kamu itu. Jangan tunjukkan bahwa kamu ni pintar, baik dan berkelayakan dan pandai bermain pedang di depan khalayak atau di istana. Kerana saat kamu menonjolkan diri kamu, nescaya kamu menempah maut dan berada di dalam bahaya. Biarlah orang lain menyatakan kamu ini adalah anak yang bodoh dan mereka tidak langsung mempedulikan kamu Ayahanda tidak mahu benda itu berlaku jadi.. tolonglah ayanhanda.. bolehkah kamu berjanji dengan ayahanda?" Tanya si  bapa dengan berhati-hati.

"Baiklah ayahanda."

Lega terlihat di dahi si ayah. Perlindungan anaknya harus di utamakan kerana dia lah Raja di Masa Hadapan, iaitu Raja yang membawa misi kemananan satu negara yang menggabungkan 4 negara dan menjadi Joo Shin. Raja yang mendapatkan perlindungan daripada 4 binatang lagenda dan dialah Raja JOO SHIN!


  > Bersambung....

0 orang jawab:

Maghi-Maghi Perama!

Saing Kite Belake